dilluns, 26 de maig del 2008

Paradigma lector

Ahir a La Vanguardia hi havia un article interessantíssim de Josep Massot, ¿Adiós@Gutenberg? L’article consta de petits apartats on s’expliquen els canvis més significatius que comporta la societat digital en la lectura, en la comprensió lectora (l’informe Pisa d’exemple), en l’edició –llibres digitals, blogs- Cal destacar el resum que fa de l’informe “To read or not to read” referent a la davallada dels índex de lectura als Estats Units i de les seves conseqüències en la societat i no només en les arts i la literatura.

No existe una determinación genética para que seamos animales lectores: es una competencia adquirida. Cuando los niños aprenden a leer, lo hacen, literalmente, por primera vez", dice Joaquín Rodríguez. "Hay unas áreas especializadas en el cerebro, el área de Broca (en el hemisferio izquierdo), que determinan el procesamiento del lenguaje y la capacidad de comprensión. Cuando el niño aprende a leer va moldeando las conexiones neuronales, desarrolla la capacidad de sinapsis, reconoce los caracteres y los automatiza, una habilidad que el ser humano adquirió por primera vez con el alfabeto griego, cuando aprendió a vincular grafema y fonema. El proceso dura de 6 a 7 años y a medida que nos convertimos en lectores expertos, estas áreas se van especializando más y requieren menos espacio, liberando otras zonas del cerebro para dedicarla a otras capacidades. Nos volvemos, al menos teóricamente, más inteligentes, desarrollamos las capacidades de abstracción, planificación, inducción y también cognitiva".

dijous, 22 de maig del 2008

Scrabble

Seixanta anys fent paraules

No és un dòmino ni un trencaclosques. És una barreja de tots dos. Qui no ha jugat mai a l'Scrabble? No és tan antic com el parxís o com els escacs, però, igual que aquests populars jocs de taula, el podem trobar a totes les cases. Va néixer ara fa seixanta anys i, per celebrar-ho, ahir en va quedar un de muntat a Trafalgar Square, a Londres, amb la paraula de l'aniversari: sixty (seixanta). El creador d'aquest joc consistent a construir paraules va ser Alfred Mosher Butts. Des del 1938, s'ha anat implantant a tot el món, tant la versió original en anglès com les d'altres idiomes, inclòs el català. A jugar!


Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 2. Dijous, 22 de maig del 2008

dimecres, 21 de maig del 2008

Els clàssics


Ciències i lletres


Altres mons

Sense lletra


De coneixements


Alta literatura


Trilogies

Segona sèrie de les novetats

dimarts, 20 de maig del 2008

Va de llibres

Primera sèrie de les noves adquisicions de la biblioteca de l'Angeleta.

dissabte, 17 de maig del 2008

El Glossat i sa porguera

Ha començat la 12a edició de Barcelona Poesia, una setmana dedicada a la poesia amb actes per tota la ciutat, des del metro fins al pati del Museu Marès on ahir hi va haver una justa de glossadors mallorquins i menorquins que va entusiasmar al públic i que explica molt bé la crònica d’aquest enllaç i l’anunci de l’acte al programa:

A les 19 h
Verger del Museu Frederic Marès. Pl. de Sant Iu, 5-6
COMBAT DE GLOSADORS
Ara que pertot revifen les corrandes, les jotes, les garrofes, les
albades, les tonadetes, les garrotinades i altres formes de poesia
oral, hereves dels torneigs poètics medievals, els trobadors
actuals enlairen l’espontaneïtat i la gresca dels mots en estat de
gràcia, d’humor, del somriure insòlit i del riure més lliure de totes
les convencions. Un tast de diverses formes de gloses de tradició
mallorquina i menorquina.
Amb la participació de:
Mateu Xurí i la Piu Piu (Mallorca), Blai Salom i Toni Llull (Mallorca),
Moisès Coll, Esteve Barceló i Ismael Moll (Menorca)

La setmana es clourà com cada any, amb el Festival Internacional de Poesia al Palau de la Música la nit del 21.

dilluns, 12 de maig del 2008

Behaviorally

Via el Bloc de Lletres arriba aquest diccionari de pronunciació de l’anglès. Cal seleccionar el mot que volem saber com es pronuncia i un cop es torna rosa, escoltar-lo.

Fixeu-vos que la proposta es fa extensiva també al francès, i a l'alemany.

divendres, 9 de maig del 2008

Europa

El 9 de maig se celebra el Dia d’Europa. El 1950 el ministre francès d’Afers Exteriors Robert Schuman va presentar la seva proposta per a la creació d’una EUROPA organitzada i solidària que salvaguardés la pau mundial. Aquesta declaració va donar lloc a la creació de la Unió Europea.
Amb el temps el dia 9 de maig s’ha convertit en un símbol europeu que identifica l’entitat política de la Unió Europea. En el Dia d’Europa se celebren activitats i festes que apropen Europa als seus ciutadans i agermanen els diferents pobles de la Unió.
Especialment aquest any 2008, en el marc de l’any europeu del diàleg intercultural 2008, la celebració de la Unió d’Europa esdevé essencial.Durant 50 anys ha contribuït a apropar països, cultures i gent, i segueix creixent i evolucionant.

extret de http://blocs.xtec.cat/europa

dijous, 8 de maig del 2008

Calaix de llibres


A la biblioteca, per Sant Jordi, vam reobrir el calaix d’intercanvi de llibres,una activitat de bookcrossing on, a hores d’ara, hi ha de tot: manga, una Laura Gallego, la Metamorfosi de Kafka, el Clan, el Mecanoscrit del segon origen, novel.la negra, el Guardià del camp de sègol….

Els llibres són en una caixa gran a l’entrada, i de tant en tant algú s’entreté a remenar-ne el contingut. El resultat és incert, perquè a vegades és difícil aparellar lectors i llibres, a vegades però, és amor a primera vista.
 
Creative Commons License
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons.