divendres, 31 d’octubre del 2008

El primer llibre

dissabte, 25 d’octubre del 2008

Biblioteca escolar

Avui 24 d’octubre és el dia mundial de la biblioteca. Des de la biblioteca de l’Angeleta volem insistir en algunes de les funcions que cal atorgar a aquest espai en un institut.

Tradicionalment la funció principal de la biblioteca ha estat la preservació,organització i difusió de la cultura escrita, ara ja en suport multimèdia (àudio, vídeo, hipertext...) lligada també al foment de la lectura. Actualment, davant de la generació google, la biblioteca ha de ser també un dels protagonistes en el paper de formador informacional dels estudiants. Perquè encara que els joves saben usar les noves tecnologies no vol dir que siguin capaços de cercar i localitzar la informació que es demana (fiable i concreta, no la primera que apareix al buscador) ni encara menys a gestionar-la, a tractar-la (resumir, processar idees i crear textos nous, elaborar a partir del que s’ha trobat ...).

La biblioteca té les eines i coneix les estratègies necessàries per moure’s en el munt d’informació que tenim a l’abast i per tant, ha de ser un referent a l’hora de formar els estudiants en la competència informacional, que els ajudarà al llarg de la seva vida, i que potser es pot resumir en la capacitat d’aprendre a aprendre.

dimarts, 21 d’octubre del 2008

Aprendre català

Al 1r de batxillerat ha arribat una alumna alemanya que ha vingut a estudiar a Sant Cugat per un any i viu amb una família de la nostra ciutat. Aquesta noia encara no parla, ni entén ni llegeix el català, així que va demanar què podia fer per posar-s’hi com més aviat millor.
Des d’aquí volem mostrar-li dos recursos molt bàsics i propers:

1r L’espai virtual d’aprenentatge Parla.cat que posa a l’abast de tothom materials didàctics per aprendre la llengua catalana. El curs es pot fer seguint la modalitat lliure o la modalitat amb tutoria.
2n Aquest llistat de recursos que dóna el bloc de lletres de la biblioteca de la Central de la Universitat de Barcelona, pensat concretamente per a estrangers.

I per acabar cal recordar que la Casa de Cultura de la nostra ciutat ofereix cada any cursos de llengua catalana adreçats a alumnat a partir de setze anys i de tots els nivells

dijous, 16 d’octubre del 2008

Sant Cugat de la Poesia

La vuitena edició del Festival de poesia de sant Cugat va començar ahir dimecres 15 fins al diumenge 19 d’octubre. Aquest any el poeta d’honor a qui va dedicat el festival és Feliu Formosa sense oblidar que se celebra també el centenari del naixement d’Agustí Bartra.
Com és costum les llibreries, el museu, els teatres, les galeries d’art i sobretot els carrers de la ciutat s’omplen de poesia. També des de la biblioteca de l’IES Angeleta hi hem volgut participar amb una petita exposició dels fons que disposem d’alguns dels poetes d’aquest any: des de Joan Salvat-Papasseit i Costa i Llobera, fins al premiat Joan Margarit, entre molts d’altres.
Els programes de mà són a la vostra disposició al taulell de l’entrada i també aquí.

dilluns, 13 d’octubre del 2008

Llibreries

El Gremi de Llibreters de Catalunya va presentar a la fira d’editors Liber que s’ha celebrat aquests dies a Barcelona el Mapa de Llibreries de Catalunya, un estudi que retrata l'actual situació del sector tenint en compte variables com la dimensió dels establiments, la situació, vendes i activitat.
Actualment hi ha a Catalunya 642 llibreries el que suposa una ràtio de 0,89 llibreries per cada 10.000 habitants, la majoria de les quals es concentren a Barcelona (la ràtio a Barcelona és d'1,82) on, a més, se situen la meitat dels establiments més grans.
Segons aquest estudi, a mesura que el municipi és més petit també minva la quantitat de llibreries que s’hi poden trobar. Sortosament a Sant Cugat no és així, ja que conjuntament amb Girona, Manresa, Lleida, Figueres, Tortosa, Vic, Olot, Igualada i Cerdanyola aquesta norma no es compleix i comptem amb una elevada relació d'establiments per habitant.
Igualment l’any 2006 els catalans vam gastar 93,4 euros de mitjana en l’adquisició de llibres, mentre que la mitjana espanyola va ser de 67,4 euros.

Informació extreta via infoedicat de l’Avui,el País i Nació Digital.

dimarts, 7 d’octubre del 2008

Què llegeixes II

Tots els qui som lectors sabem que un dels plaers de la lectura és de compartir allò que llegim amb uns altres lectors, d'estimular els altres a llegir aquells llibres que ens han agradat, i d'esperar que els altres ens convencin de llegir els que els han agradat.

Al blog de l’angeleta ja vam parlar del fòrum virtual Què llegeixes?
Una iniciativa de les biblioteques públiques i que ja compta amb 3500 lectors registrats. Tal i com diu el director de la Institució de les Lletres Catalanes Oriol Izquierdo en aquesta entrevista a Vilaweb, per participar-hi només cal deixar-se convèncer i tenir ganes de convèncer. Proveu-ho.

diumenge, 5 d’octubre del 2008

Un nou curs

Amb una mica de retard aquest blog reprèn el camí començat ara fa un any. Les intencions són les mateixes: donar compte de les activitats que es realitzen a la biblioteca de l'IES Angeleta Ferrer i estar oberts al món de la informació i a tots aquells aspectes que fan que ens agradi la lectura.

Buf, gairebé res angelets, que tinguem tots un bon curs!
 
Creative Commons License
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons.